tisdag 23 april 2019

Varför just en Svensk lapphund?

Jag har fått frågan till mig varför vi just vill ha en Svensk lapphund och vad som är så speciellt med rasen.

Svenska lapphunden är en urhund. Vilket betyder att den är listad etta i svenska kennel klubben, hunden är den första renrasiga i vårt land. Anledningen till den långa väntetiden är att man är väldigt mån om att behålla rasen, dvs att den har fortfarande samma utseende som förr i tiden. Kennlarna måste hålla koll på inavelsgraden och det är viktigt att inga ärftliga sjukdomar följer med i generna. Av den anledningen så avlar man inte på hundar med "fel".  För att säkra stammens tillväxt så måste man också avla minst en gång på varje frisk hund så Alfons kommer inte att kastreras. Kastrering kan genomföras om det visar sig att hunden har något "fel". Alfons har redan fått intresseanmälningar för framtida avel.

Den svenska lapphunden har också en stark vilja till att vilja jobba men det är också en hund med integritet som ibland behöver få vara själv eller gå på egna upptäckter. Vi kommer försöka prova på spårning och kanske lite agility. Jag skulle jättegärna också vilja prova rallylydnad men har fått till mig att rasen inte alltid tycker att det är så kul, då den är väldigt smart och inte alltid går på det här med godis utan kan tröttna snabbt.

Det som också är intressant är att flertalet personer med pälsdjursallergi har visat mindre symptom på rasen. Viktor har pälsallergi men han reagerar nästan ingenting på den svenska lapphunden, däremot reagerar han på den finska. Med anledning av allergin så kommer vi vara tvungna att hålla hårt på reglerna, ingen Alfons i sängen eller soffan och bad så ofta det går. För er som inte vet så sitter allergen i pälsen på djuren, det är inte själva pälsen i sig som man är allergisk mot utan ett ämne som sitter i pälsen. Detta går då att minska genom att regelbundet bada hunden och dammsuga ofta så en ny dammsugare står på inköpskistan. 


Foto: Linda Ulriksen 


9 dagar kvar. 

Hoppas jag svarat på era frågor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar